2017. január 17., kedd

Talajmegújító Mezőgazdaság Előadás Budapest


2017. január 28. szombat 9-18.
Csokonai Művelődési Ház, 1153 Eötvös u. 64-66. 
Regisztráció szükséges január 6-ig, barta.ildiko@dokuinfo.hu
Belépő 2000 Ft. 

Az egész napos előadás félidejében helyben ebédre, illetve annak előzetes megrendelésére is van lehetőség, kérjük ezt jelezze a regisztrációkor. Részlek hamarosan.

Előadás és beszélgetés Kökény Attilával a Kakasszéki Biogazdaság vezetőjével, aki a gyakorlatban alkalmazza a szántás nélküli gazdálkodást.
A szántás már lassan 100 éve bizonyítottan okoz hatalmas károkat, világszerte a talajpusztulás, az elsivatagosodás egyik okozója, de szélesebb történelmi kitekintésben civilizációk buktak bele a termőtalajok pusztulásába. Az USA-ban a múlt század elején pedig sikerült négy és fél Magyarországnyi termékeny területet valódi sivataggá szántani, ez volt a hírhedt Dust Bowl, ami után állami szinten kezdték el kutatni a talajkonzerváló mezőgazdasági technikákat. Eközben világszerte egyre jobban terjed a forgatás nélküli művelés és direktvetés.
A szántás nélküli művelés azonban számos magyar gazdaságban bizonyította már be az életképességét, rekordhozamokat produkálva. Vannak magyar gazdaságok, elsősorban külföldi érdekeltségek, ahol a direktvetés is a rutin része, máshol akkor alkalmazzák alkalomszerűen, mikor a forgatás nélküli műveléssel javuló talaj már alkalmas direktvetésre is. A klasszikus direktvetés technológiája tehát jelen van az országban és sikeresen alkalmazzák magyar termelők is, annak ellenére, hogy ökológiai elemeket nem használnak.
A találkozón elhangzóak egyaránt érdekesek és megszívlelendőek a kertészeti- és szántóföldi gazdálkodást illetően, és egyaránt hasznosak lehet hobbikertészeknek, gyümölcsészeknek és sokhektáros gazdáknak, az elhangzó információk és módszerek a vegyszeres gazdálkodást gyakorlóak számára is érvényesek és használhatóak.
Témák:

Forgatás nélküli mezőgazdaság
No-till
Direktvetés
Komposzt tea és még sok más elmélet. Talaj összetétel, mérések.
Hogyan növelhetjük a talaj humusztartalmát?
A talaj helyzete hazánkban és világszerte.
A természetes talajfejlődés folyamata,
Termékenységet befolyásoló hatások,
A talaj táplálékháló összetétele ( gombák, baktériumok, ásványi anyagok) és működése,
a talaj széntartalmának szerepe, szerves anyagok, humusz, glomalin jelentősége,
A talaj ph értéke és mikrobiológiai összefüggései.
A gyökérzet szerepe, fedő és társnövények szerepe, a fertőzéselnyomó talaj alapjai, Mikrobiológiai oltóanyagok, komposzt, komposztvizsgálati eljárások.
Magas biológiai értékű komposztálás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hiba történt a modul működésében